Voedselbos Lust en Last



Op maandag 29 november hadden wij onze eerste aanplantdag voor de aanleg van de hagen en windsingels in ons voedselbos. Met zo'n 20 m/v, onder andere vrijwilligers van NLGO, hebben we ruim 600 bomen en struiken geplant. Ook de wethouder van o.a. landbouw Tea Both was daarbij aanwezig en hielp bij de eerste aanplant. In de weken daarna hebben we, onder andere samen met Goed voor Goed en andere vrijwilligers de resterende 2.400 bomen en struiken geplant.
Bovenstaande video is gemaakt in het kader van de deelname van Onno aan de Waterpoort Academy. In deze Academy kunnn deelnemers met een droom een netwerk creëren om deze te realiseren. Tijdens deze Academy zijn er mooie samenwerkingen ontstaan met onder andere Gaby van der Ent van De Groene Boterham en Kariene vam Steenhoven met de Wonderbar. Deze is nu te bezichtigen met uitzicht op het voedselbos. Waterpoort is trouwens het gebied tussen Goeree Overflakkee, Noord Brabant en Zeeland rondom het Volkerak-Zoommeer.
Groene vingers en willen bijdragen aan meer biodiversiteit?
Wij zijn geregeld op zoek naar mensen die willen helpen tijdens onze plantdagen. Wil je helpen stuur dan een mailtje naar onno@mijs.nl
Wat is een voedselbos?
In voedselbossen wordt landbouw met natuur gecombineerd voor een duurzame voedselproductie, ook wel agroforestry genoemd. Het is een biodiverssysteem dat ook nog eens voor voedselproductie zorgt. Het is een door mensen gecreëerde plantengemeenschap van planten, bomen, struiken en kruiden met een extreem hoog aantal eetbare soorten. De biodiversiteit, ecologische veerkracht en productiviteit van een voedselbos zijn hoog.
Waarom een voedselbos?
Na decennia als traditionele boer te hebben geboerd ontstaat er bij Hein, eigenaar van Hofstede Lust en Last, steeds meer het gevoel dat we als boeren niet goed bezig zijn. De landschappelijke verarming van het gebied waar monocultuur heerst en de steeds mindere biodiversiteit in het landschap doen inzien dat het anders moet. De bodem, 'ons goud', verarmt.
Tegelijkertijd ontstaat bij zoon Onno steeds meer interesse in het concept voedselbos, wat eigenlijk nog in de kinderschoenen staat. 'Hoe mooi zou het zijn als we een stuk van het oude bio-diverse landschap terug krijgen en er ook een overvloed aan voedsel mee kunnen produceren. En hoe mooi om daar dan ook de lokale bevolking en lokale scholen bij te betrekken. Chef-koks die zelf hun eigen super verse producten komen plukken en de afzet bijna volledig gericht op de 'Korte Keten' en dus lokaal.'
We hopen en geloven met het voedselbos een verrijking van het landschap en de bodem te creëren wat gunstig is voor de leefbaarheid en hopen de bewustwording met betrekking tot voeding te vergroten.
Een droom? Wellicht. Maar wij geloven erin!
En dat doen we niet alleen. Voor de aanleg van ons ruim 5 hectare grote voedselbos zijn we een samenwerking aangegaan met Stichting Voedselbosbouw Nederland en zijn we onderdeel van het programma 'Duurzame doorbraak'. Dit programma wil in de komende jaren meer dan 150 hectare grootschalige voedselbossen realiseren in Nederland. Tijdens ons gehele proces worden wij bijgestaan door 'coöperatie ondergrond' die ons adviseren en helpen bij de inrichting van ons voedselbos. Want juist deze inrichting van het bos is zo belangrijk omdat het bos er voor minimaal 20 jaar, maar hopelijk voor meer dan 100 jaar, moet blijven bestaan.