top of page

Over
Lust & Last

Hofstede Lust en Last dateert uit 1672 en ligt aan de Kokseweg te Sommelsdijk. De Kokseweg werd vroeger Scheytwegh genoemd, omdat het de grens aangaf tussen Holland en Zeeland. Sommelsdijk was tot 1806 een Zeeuwse enclave in Holland.

Het woonhuis is een rijksmonument. Kenmerkend is dat het huis los staat van de schuur, wat zelden voorkwam. 

Welkom bij Hofstede Lust & Last

Hofstede Lust en Last beslaat, inclusief het akkerbowbedrijf zo'n 50 hectare.  Het domein grenst aan Sommelsdijk en kijkt aan de zuidwestkant uit op  watertoren van Dirksland. In de boomgaard van 1970 zijn nu staplaatsen voor onopvallende chalets tussen de perenbomen. De oude schuur die niet meer voldeed aan de eisen van deze tijd doet dienst als paardenstalling. Rondom het erf en de gebouwen zijn weiden voor de paarden en pony’s, veelal gescheiden door hekken, singels, hagen.

Unieke  plek met ruimte voor kunst

Een klein bos, hoogstamboomgaard en tuinen maken van de hofstede een unieke rustige plaats. Vanuit de gedachte dat we zo’n unieke sfeervolle plek niet alleen voor onszelf mogen houden, maar willen delen met anderen zijn er in de loop der jaren vele activiteiten rond de Hofstede georganiseerd. Jaarlijks is de Hofstede een van de locaties tijdens de Kunstkijk Goeree Overflakkee. Ons poldertheater programmeert tal van artiesten van de lente tot de nazomer en sinds 2023 organiseren we seizoensfeesten zoals de oogstdag en het midzomerfeest. 

Rijksmonument
Het woonhuis is een rijksmonument. Kenmerkend is dat het huis los staat van de schuur, wat niet veel voorkomt bij 17e -eeuwse boerderijen.

Van oudsher is Lust & Last een gemengd bedrijf: landbouw en fruitteelt. Eind jaren negentig zijn de boomgaarden die verder

van onze boerderij lagen gerooid.
 

Natuur chalets en voedselbos

Alleen de 50 jaar oude perenboomgaard grenzend aan het perceel van de boerderij is intact gebleven. Om deze boomgaard een tweede leven te geven is er gekozen om ruime kavels aan te bieden voor het plaatsen van een in de natuur opgaande chalet. De resterende landbouwgrond bestaat met name uit akkerbouw met gewassen als aardappelen, tarwe en suikerbieten. Ook cichorei, erwten, spruiten en uien worden verbouwd. Om de landbouw toekomstbestendig te maken wordt op dit moment een 5 hectare groot voedselbos aangelegd.

bottom of page