top of page
druiven.jpg

17 maart 2024 | Lente

De winter was nat en grauw. Ook nu is het nog steeds nat in het voedselbos. Desalniettemin hebben we de afgelopen maanden, samen met onze fantastische vrijwilligers, weer heel veel aangeplant. Naast braamboos, aalbes en vijg hebben we ook exoten als perzik, abrikoos en Chinese Kwee geplant. Deze laatste geeft heerlijke vruchten die geweldig te mengen zijn met onze sappen maar ook voor jam is het een geweldige vrucht. Voor onze (toekomstige) sappen hebben we ook heel veel appel en perenbomen aangeplant. Veelal oude rassen half- en hoogstam. Naast al deze fruitbomen hebben we veel notenbomen aangeplant: hazelnoten, walnoten en pecan-noten. Het is geweldig om te zien dat veel wat eerder en vorig jaar is aangeplant langzaam uit de winterslaap ontwaakt. We zien nieuwe knoppen en de eerste bloesem. We hopen op een mooi voorjaar. En mocht het deze zomer extreem droog worden dan zijn we goed voorbereid met ons nieuwe druppel-irrigatie systeem.

vb zonsopgang.JPG

2 januari 2024 | Een terugblik op 2023

Begin 2023 hebben we alle windsingels en hagen nagelopen en de aanplant die de droge zomer niet heeft overleefd vervangen door nieuwe aanplant. Helaas hebben we ook veel last van vraat. Met name de hazen eten graag van jonge aanplant, waardoor deze het niet overleeft. Ook reeën weten het bos te vinden maar daar kunnen we de planten beter tegen beschermen. Naast deze gasten zijn er ook veel woelmuizen te vinden in het voedselbos. Geregeld staan de (witte) reigers op het land en zij smullen weer van deze muizen.

Vanwege de droogte is er dit jaar besloten een installatie voor druppelbevloeiing aan te leggen. Nu de komende maanden veel noten- en fruitbomen de grond in gaan, willen we deze nieuwe aanplant een handje helpen door ze in de eerste jaren te bewateren. Dat dit nodig is kan je je nu bijna niet voorstellen: 2023 gaat de boeken in als een van de natste uit onze geschiedenis! Toch is de verwachting dat extremen, zowel droogte als regenval, toe zullen nemen.

rainbow.jpg

 24 november 2023 | Green Friday 

Vrijdag 24 november 2023 stond Lust en Last in het teken van Green Friday. Samen met de medewerkers van Dille en Kamille Rotterdam, Delft en Den Haag hebben we een volgende serie aan eetbare soorten aangeplant in ons voedselbos.

Het was een dag met vele (ver)gezichten: een strakblauwe hemel, grijze hemel, zonnestalen, regenbuien, regenbogen en flinke windstoten. Maar wat was het ontzettend leuk om dit samen te doen. Zelden hebben we zulke enthousiaste mensen ontmoet!


De Green Friday beweging is een initiatief van stichting Trees for All, één van onze partners. Wij geloven dat het anders kan én moet. Daarom maken we van Black Friday, Green Friday. 

plantdag 1.JPG

14 november 2023 | Samenwerking Verstegen 

in 2023 hebben we onze de samenwerking met Verstegen Spices and Sauces geformaliseerd. Deze winter zijn de eerste 180 szechuan pepers de grond in gegaan en we hopen over 3 tot 4 jaar de eerste pepers te oogsten. Daarna komt de uitdaging van drogen en verwerken.  

bottom of page