top of page
vb zonsopgang.JPG

Een terugblik op 2023

Begin 2023 hebben we alle windsingels en hagen nagelopen en de aanplant die de droge zomer niet heeft overleefd vervangen door nieuwe aanplant. Helaas hebben we ook veel last van vraat. Met name de hazen eten graag van jonge aanplant, waardoor deze het niet overleeft. Ook reeën weten het bos te vinden maar daar kunnen we de planten beter tegen beschermen. Naast deze gasten zijn er ook veel woelmuizen te vinden in het voedselbos. Geregeld staan de (witte) reigers op het land en zij smullen weer van deze muizen.

Vanwege de droogte is er dit jaar besloten een installatie voor druppelbevloeiing aan te leggen. Nu de komende maanden veel noten- en fruitbomen de grond in gaan, willen we deze nieuwe aanplant een handje helpen door ze in de eerste jaren te bewateren. Dat dit nodig is kan je je nu bijna niet voorstellen: 2023 gaat de boeken in als een van de natste uit onze geschiedenis! Toch is de verwachting dat extremen, zowel droogte als regenval, toe zullen nemen.

plantdag 1.JPG

Samenwerking Verstegen 

in 2023 hebben we onze de samenwerking met Verstegen Spices and Sauces geformaliseerd. Deze winter zijn de eerste 180 szechuan pepers de grond in gegaan en we hopen over 3 tot 4 jaar de eerste pepers te oogsten. Daarna komt de uitdaging van drogen en verwerken.  

rainbow.jpg

Green Friday 

Vrijdag 24 november 2023 stond Lust en Last in het teken van Green Friday. Samen met de medewerkers van Dille en Kamille Rotterdam, Delft en Den Haag hebben we een volgende serie aan eetbare soorten aangeplant in ons voedselbos.

Het was een dag met vele (ver)gezichten: een strakblauwe hemel, grijze hemel, zonnestalen, regenbuien, regenbogen en flinke windstoten. Maar wat was het ontzettend leuk om dit samen te doen. Zelden hebben we zulke enthousiaste mensen ontmoet!


De Green Friday beweging is een initiatief van stichting Trees for All, één van onze partners. Wij geloven dat het anders kan én moet. Daarom maken we van Black Friday, Green Friday. 

bottom of page