top of page

Voedselbos Lust en Last

Over Voedselbossen

Een voedselbos is een door mensen ontworpen productief ecosysteem naar het voorbeeld van een natuurlijk bos, met een grote diversiteit aan meerjarige, houtige soorten, waarvan delen (vruchten, zaden, bladeren, stengels, etc.) voor de mens als voedsel kunnen dienen.

Een voedselbos is daarmee een bio-divers systeem, waarin tal van eetbare en niet-eetbare soorten krijgen een plek hebben. De samenstelling van een voedselbos gaat uit van de kracht van de natuur en de werking van het ecosysteem. Daarbij wordt de natuur zo veel mogelijk de ruimte gegeven om zijn gang te gaan en zo een natuurlijk evenwicht te creëren.

Tal van eetbare en niet-eetbare soorten krijgen een plek in het voedselbos vanwege de ondersteunende functies die zij voor het hele ecosysteem vervullen. Vlinderbloemigen, zoals olijfwilgen en elzen, worden bijvoorbeeld aangeplant voor de fixatie van atmosferische stikstof, dat in het hele ecosysteem nodig is als voedingsstof. Andere planten, bomen en struiken kunnen met hun diepe wortelstelsels bepaalde mineralen ‘oppompen’ uit diepere lagen van de ondergrond. Door de bladeren van deze soorten te laten composteren op de bovenlaag van de bodem, komen de mineralen uit diepe bodemlagen ook beschikbaar voor andere, minder diep wortelende soorten.

[bron: voedselbos.org].

Meedoen?

In het najaar van 2021 zijn we gestart met de aanplant van ons voedselbos. Met hulp van zo'n 20 vrijwilligers zijn we gestart met de aanleg van de hagen en windsingels, zo'n 600 bomen en struiken. In de weken daarna hebben we, onder andere samen met Goed voor Goed en andere vrijwilligers de resterende 2.400 bomen en struiken geplant, waarmee ons voedselbos vorm krijgt middels de de windsingels. In het najaar van 2022 hebben we met onze partners van o.a.  Rotterdam de boer op de eerste bomen in het bos geplant. 

Ben je geïnteresseerd, wil je meer weten over Voedselbos Lust en last of wil je meedoen aan onze plantdagen? Neem contact op ons op!

Voedselbos Lust & Last

Na decennia als traditionele boer te hebben geboerd ontstaat er bij Hein, eigenaar van Hofstede Lust en Last, steeds meer het gevoel dat we als boeren niet goed bezig zijn. De landschappelijke verarming van het gebied waar monocultuur heerst en de afnemende biodiversiteit in het landschap doen inzien dat het anders moet. De bodem, 'ons goud', verarmt.​

Tegelijkertijd ontstaat bij zoon Onno steeds meer interesse in het concept voedselbos, wat eigenlijk nog in de kinderschoenen staat. 'Hoe mooi zou het zijn als we een stuk van het oude bio-diverse landschap terug krijgen en er ook een overvloed aan voedsel mee kunnen produceren. En hoe mooi om daar dan ook de lokale bevolking en lokale scholen bij te betrekken. Chef-koks die zelf hun eigen super verse producten komen plukken en de afzet bijna volledig gericht op de 'Korte Keten' en dus lokaal.'   

 

 

We hopen en geloven met het voedselbos een verrijking van het landschap en de bodem te creëren wat gunstig is voor de leefbaarheid en hopen de bewustwording met betrekking tot voedsel te vergroten.
Maar we geloven ook dat een voedselbos kan voorzien in de voedselvoorziening. Met de productie van walnoten, tamme kastanje, hazelnoten, appels, peren, frambozen, bramen, bessen, pepers en kruiden kunnen we voorzien in de voedselvoorziening, welke niet alleen gezond is, maar ook lokaal geproduceerd.  

Een droom? Wellicht. Maar wij geloven erin! 
Partners

Onze droom realiseren we niet alleen. Met steun van 'Rotterdam de boer op', Greenchoice, de Nationale Postcodeloterij en TreesforAll  hebben we partners gevonden welke ons steunen middels financiële bijdragen. 

wonderbar.jpg
bottom of page